21 Mayıs 2014 Çarşamba

Beyin Kelimeleri Nasıl Okur ?
 
 
    Beyin üzerinde yapılan çalışmalar normal beyinlerin sağ beyin yarım küresinin sol  beyin yarımküresine göre daha küçüktür. Normal bir bireyde beyinin işleyiş şekli şöyledir :
 
 
Ses birimi üretimi : (sol inferior frontal gyrus)
   Beyinin bu bölümü sesli veya sessiz olarak kelimeleri seslendirmeye yardımcı olur.   Bu bölüm ayrıca kelimeleri oluşturan küçük sesleri analiz eder. Bu bölüm daha         çok  yeni okumaya başlayanlarda daha aktiftir.
 
 
Kelime çözümleyiciler : ( sol parieto temporal bölge)
    Beyinin bu bölümü daha çok yazılı kelimelerin analizini yapar. Bu bölümde        kelimeyi oluşturan hece, ses ve harfler uygun bir şekilde seslendirilir.
 
 
Otomatik Dedektör bulucu : ( sol occipito temporol bölge)
    Beyinin bu bölümünün görevi kelimelerin otomatik olarak tanınmasını sağlamaktadır. Otomatik bulucu aktive edilir ve okuyucu hızlı bir şekilde kelimeyi algılar.
 
 
   Bu durum disleksilerde daha farklıdır. Sağ beyin yarımküresinin, sol beyin yarımküresine eşit büyüklükte ya da sol beyin yarım küresinin daha küçük olduğunu ortaya koyar. Disleksilerin sol beyin yarımküresindeki farklılıkların bu bozukluğun nedeni olduğu düşünülüyor.
   Disleksi okuma sorunu, yazmada meydana gelen ve matematiksel işlemlerde meydana gelen işlemler  olarak  ayrılır ve farklı adlar alır.
 
 
 
 

  • Okuma sorunları reading disorder diğer adıyla Dyslexia

  • Yazma sorunu Disgraphia
  • Matematiksel işlemlerden kaynaklanan sorunlar dyscalculia terimleri ile adlandırılır.
     Disleksi üzerine ilk çalışan nörologlardan Samuel T. ORTON disleksinin sık karşılaşılan özelliklerini şöyle belirlemiştir.
 

       
Yazılı kelimeleri öğrenme ve hatırlamada zorluk.
       b ve d, p ve q harflerini, 6 ve 9 gibi sayıları ters algılama; kelimelerdeki harfleri  ya da sayıları karışık algılama, ne’yi en; 3’ü E; 12’yi 21 olarak algılamak gibi.
 Okurken kelime atlamak.
 Hecelerin seslerini karıştırmak ya da sessiz harflerin yerini değiştirmek, sıklıkla yazım hatası yapmak.
 Yazı yazmada zorluk.
 Gecikmiş ya da yetersiz konuşma.
 Konuşurken anlama en uygun kelimeyi seçmede zorluk.
 Yön (yukarı, aşağı gibi) ve zaman (önce, sonra, dün, yarın gibi) kavramları konusunda sorunlar.
 Elleri kullanmada hantallık ve beceriksizlik
 
 

 
    Erken tanı bu çocukların gelecekte alacakları eğitimin tespiti açısından çok önemlidir.Bu konuda çocuğa  yardımcı ve destek olunmalıdır.
    Bu da veli-öğretmen-psikolog işbirliği ile olmalıdır.
 
 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder